Maler for leserbrev

En gruppe mennesker som skriver

Eksempler på leserbrev du kan bruke som utgangspunkt når du vil skrive innlegg til lokalavisen.

Du kan bruke leserbrevet under som det er og bare sende det til din lokalavis, eller du kan bruke dette eller eksemplene under som inspirasjon og skrive noe helt eget.

Fakta og argumenter
 hvitjul.no/fakta finner du en del fakta om barn og alkohol og argumenter for Hvit jul som du kan bruke i innlegget ditt. 

Mal for leserbrev

Last ned word-dokument: 

La flere barn få en trygg Hvit jul

Så klart er Jula et av årets høydepunkt som de aller fleste barn gleder seg til, men dessverre gjelder det langt fra alle.

Forskning viser at barn merker endringer i voksnes oppførsel lenge før de voksne selv oppfatter seg som fulle. Dette er inkonsekvent atferd og kan være skummelt for mange. 1 av 5 barn har opplevd at det ble «ekkelt» fordi de voksne hadde drukket alkohol. Barna ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare, også i jula.

Det er ifølge folkehelseinstituttet omtrent 90 000 barn i Norge som lever i hjem der én eller begge foreldrene misbruker alkohol. Og de antar at det er dobbelt så mange som har foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. For disse barna er julen en særlig sårbar tid.

Gjennom kampanjen Hvit jul ønsker IOGT å gjøre dette problemet mindre, og vi trenger din hjelp.

I disse dager står mange frivillige på stands rundt omkring i landet, for å snakke med voksne om alkoholbruk i samvær med barn. Der oppfordres voksne til å skrive under på at de ikke vil drikke alkohol sammen med barn i juledagene (23.-26. desember).

Vi vet at drikkevaner smitter. La oss vise at vi er mange som vet at barn trives best med edru voksne. Gå inn på hvitjul.no og skriv under på kampanjen du også!

På vegne av alle barna: Tusen takk.

Riktig god jul!

 

 

Her er noen eksempler på leserbrev andre frivillige har fått på trykk: 

For mange born er det største juleønsket kvit jul. Det er ikkje for å kunne bruke ski og kjelke, men å vere saman med edruelege foreldre. Kvite dagar er eit omgrep som er mykje brukt om alkoholfrie dagar.

90.000 norske born har minst ein forelder som misbrukar alkohol, og ein reknar med at det er dobbelt så mange som har foreldre med risikofylt alkoholforbruk, skriver IOGT Region Midt-Norge.

“I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know. May your days be merry and bright and may all your Christmases be white”, song Bing Crosby i 1942 og sidan den gongen er det mange som har sunge Irving Berlins klassikar når det nærmar seg jul.

Julen er barnas høytid. Det er forventninger og spenning knyttet til julefeiringen, og barn gleder seg lang tid i forveien. For mange barn er julen årets desiderte høydepunkt. Da fortjener de også at vi voksne setter deres behov først. 

Gode opplevelser gjør oss sterk i møte med livets utfordringer. Jula er en tid for å skape gode minner. Det er barnas høytid, og derfor også en tid da voksne har særlig grunn til å ta hensyn.

Desember er måneden som inviterer til gode samvær og gode opplevelser. Med stort alvor spør vi: Hva er egentlig god julestemning og hvordan skaper vi dét? Kort sagt; hva er viktig, og hva er mindre viktig?

Når vi feirer «Jul i barnehøyde» legger vi til rette for at barn skal få en trygg og glad jul. Samtidig gir vi oss selv en ny mulighet til å kose og glede oss. Når vi går over i barnehøyde, kan vi oppleve verden på samme måte som et barn. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler