Om hvit jul

Hvit jul er en kampanje som drives i samarbeid mellom JubaJuvente og IOGT i Norge.

Hvite dager er et mye brukt begrep for alkoholfrie dager. Det er derfor vi snakker om en Hvit jul. Kampanjens mål er å få flere voksne til å drikke alkoholfritt i julen, slik at flere barn og unge får feire jul med trygge og nærværende voksne. 

Skriv under på at du ikke vil drikke alkohol når du er sammen med barn i julehelgen. 

Folkehelseinstituttet estimerer at 90.000 barn lever i et hjem der minst en voksen misbruker alkohol. De antar at det er dobbelt så mange barn som har foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. Disse blir spesielt påvirket av jula. I desember har Vinmonopolet dobbel så stor omsetning som resten av året. Vi ønsker å tilbringe julen sammen med barn på barns premisser. 

Barn trives best med edru voksne

Vi vet at barn merker endringer i voksnes oppførsel lenge før de voksne selv oppfatter seg som fulle.  De merker det når mamma eller pappa blir overstadig glad, mer ironisk eller tuller mer. Dette er inkonsekvent atferd og kan være skummelt for barna. Barn ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare, også i jula.

Skrive under

I kampanjen oppfordrer vi voksne til å skrive under på at de ikke vil drikke alkohol når de er sammen med barn i julehelgen 24.-26. desember. 

Å måtte ta stilling er bevisstgjørende og kan gi utgangspunkt for gode samtaler i familien om barn som alkoholfri sone. I tillegg til å forplikte den enkelte, er det viktig for oss å synliggjøre at det er helt normalt å være edru når man feirer jul sammen med barn.

Gjennom aviser, tv, sosiale medier og våre mange stands på gater og torg over hele landet åpner vi for samtaler som er bevisstgjørende i forhold til alkoholbruk i samvær med barn, og synliggjør at det er ganske vanlig å sette barna først og droppe alkoholen i jula. 

Ja til alkoholfri sone rundt alle barn - også i julen. 

For mer informasjon om kampanjen eller organisasjonene bak kan du lese mer om oss på www.iogt.no   juvente.no   juba.org
eller ta kontakt med kampanjeleder Mari Marthe Apenæs: marimarthe@iogt.no

Her er noen spørsmål vi ofte får om kampanjen.

Facebook

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler