Gi flere barn en trygg og alkoholfri julefeiring!

Julen er barnas høytid. Det er forventninger og spenning knyttet til julefeiringen, og barn gleder seg lang tid i forveien. For mange barn er julen årets desiderte høydepunkt. Da fortjener de også at vi voksne setter deres behov først. 

Noe av det aller viktigste for barn er trygghet og stabilitet, og ikke minst det å få være sammen med tilstedeværende voksne.

For noen barn blir de voksnes alkoholbruk ekstra tydelig i desember. Det er bred støtte i befolkningen om å være varsom med alkohol når barn er tilstede. Tall fra Helsedirektoratet viser at opptil 150 000 barn rundt om i landet lever med foreldre som drikker for mye alkohol i julen. Det antas også at mange flere barn har foreldre med et risikabelt forbruk. I Norge er ferie og høytider ofte forbundet med alkohol, og i desember dobles omsetningen på Vinmonopolet. Ja, de har til og med en såkalt adventskalender hvor folk tilbys 24 spritflasker frem mot julaften, noe vi reagerer meget sterkt på. Er dette å vise samfunnsansvar? Barn med foreldre som drikker for mye, trenger ikke at Vinmonopolet gir foreldrene enda en grunn til å åpne ei flaske hver dag i førjulstida. IOGT gjennomførte en opinionsundersøkelse i 2017 hvor det viste seg at 6 av 10 mener det drikkes for mye alkohol i julen, spesielt når en er sammen med barn.
For mange er det så normalisert å drikke, når noe skal feires eller på fritiden, at de vanskelig kan tenke seg å droppe alkoholen. Det gir et utfordrende utgangspunkt for de barna som opplever at drikkingen går ut over deres trygghet, og dermed ødelegger julefeiringen. De ringer selv inn til hjelpe-telefoner og forteller om hvordan de opplever julen. De går fra å glede seg til jul, til å glede seg til at den er over. Det kan også gjelde ditt barn.

Det må bli mye mer naturlig å ta rusfrie valg, spesielt når en er sammen med barn. Vi gjør mange ting for å beskytte barna våre, som å skjerme dem fra voldelige filmer eller sjekke at bilbeltet er festet. Men barn er også utrygge når de opplever at voksne endrer oppførsel, og det uten at de selv kan forlate «festen». Det er vanskelig å vurdere sitt eget beruselsesnivå, og barn merker raskt når stemningen endres. Mange barn vil også sitte og grue seg til de voksne begynner å drikke, for det er slik det pleier å være hjemme hos dem i julen. For å gi flere barn en jul de forbinder med trygge voksne, må det normaliseres at julefeiringen ikke skal inneholde alkohol.

Vi i IOGT, Juvente og Juba står bak kampanjen Hvit jul, hvor vi oppfordrer voksne til å avstå fra bruk av alkohol når de er sammen med barn i julehelgen. Derfor oppfordrer vi deg til å gå inn på www.hvitjul.no og skrive under på at du vil feire julehøytiden uten alkohol i år, hvis du ikke allerede har gjort det. Tilbakemeldingene fra de som er med i kampanjen, handler om at barna skal settes først. Noen forteller også at de vil gi sine barn det de selv aldri fikk, nemlig en trygg julefeiring med edru voksne.
Hver gang noen velger å ikke drikke når de er sammen med barn, bidrar det til å endre oppfatningen om at alkohol må være med for å feire en høytid. Det vil da også bli lettere for andre å ta valget om alkoholfrie feiringer i tiden som kommer, noe som også vil gjelde dine barn, når de måtte bli foreldre. Derfor håper vi at nettopp du er med på å gi flere barn en trygg og hvit julefeiring.

Hilsen oss i IOGT Bodø

Innlegget har stått på trykk bl.a. i Dagbladet den 18. desember 

Facebook

 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler